неделя, 22 януари 2012 г.

Съдове и аксесоари

         Преди да започнем да подреждаме масата, нека определим стила и вида на необходимите съдове и елементи. Ако случаят е по-изискан и официален, би трябвало да ползваме ретро или класически сервизи, а ако събирането е на приятелска основа, може да си позволим и нещо по-непринудено или ексцентрично. Много е важно всички елементи от съдовете и приборите да са в един и същи стил. Може да не са еднакви, но трябва да се запази стила и общата тоналност. Недопустимо е да се смесват прибори и аксесоари от различни стилове. Принципно елементите за подреждане на масата може да характеризираме в три стила: ретро или класически, ежедневен и абстрактни.
      В тази публикация искам да дам само бегла информация за съдовете и чашите на масата. По-подробно за тях ще говорим, когато започнем да подреждаме.

      Чиниите
     Подложните чинии са плитки и имат даметър около 23 см.
     Чинии за предястие /салата/ - плитки, с диаметър около 19 см.
     Чинии за основни ястия – плитки, с диаметър около 22-23 см., но размера им да не е по-голям от размера на подложната чиния.
     Чинии за супи /топли или студени/ - дълбоки, с диаметър около 23 см.
     Чинии за десерт и хлаб – плитки, с диаметър около 17 см.
     Чинии за топли напитки /подложни чинии за чай, кафе, какао, мляко/ – плитки, с диаметър около 15 см.
     Чашите
     Чаши за бяло вино – обикновено са с обем 340 мл. Шардоне и бургундско вино се пият от широки чаши. За сухите розови вина използваме чаши с формата на лале, но с по-стеснен отвор от обикновените такива.


     Чаши за червено вино - имат обем 600 - 750 мл. в зависимост от вида на виното.


     Чаши за шампанско - използват се три вида чаши с дълго и тънко столче.


     Освен изброените основни прибори и съдове, на масата може още да се поставят супници, салатиери, сосиери, фруктиери, съдове за подправки, кани за вода, панер за хляб.
Чинии


Ежедневен


Абстрактен



Чаши за вино






Абстрактен





Чаши за вода







Прибори за хранене




И нещо авангардно




Панери за хляб





Съдове за подправки





Абстрактен




Кани за вода

Класически стил

Ежедневен стил

Абстрактен

При писането на текста съм се консултирала с "Първата готварска книга" на Теодора Пейкова, издадена през 1922г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар