събота, 21 април 2012 г.

Карвинг

        Един от най-красивите начини за декориране на храна е карвинга. Според Уикипедия карвинг (на английски: carving, букв. „резбарство, резба“) е древно изкуство за придаване на художествен вид на храната. Произходът му е спорен: мнозина считат, че се е зародил в Сукотай, Тайланд - преди около 700 години, докато други смятат, че произхожда от Китай, от времето на династиите Тан (618-906) и Сун (960-1279). В същото време, в Япония, изкуството за оформяне на плодове и зеленчуци чрез изрязване, е известно като мукимоно. Според книгата "Japanese Garnishes, The Ancient Art of Mukimono", от Юкико и Боб Хейдок, произходът на мукимоно е от времената, когато храната се е сервирала в негледжосани глинени съдове, покривани с листо, преди да бъде поставена храната. Някога традицията се е предавала само на жените. В Тайланд и Япония карвингът се смята за част от представянето на храната. 
      Няма ограничения на продуктите, които могат да бъдат използвани - всичко зависи от желанието и въображението. Много често използвани са дини, тикви и пъпеши защото са големи и лесни за работа, и с тях могат да се получат красиви дизайни.  Декорирането на плодове и зеленчуци не е трудно, но изисква желание, концентрация и, разбира се, практика. По-сложните произведения изискват и повече време. Необходим е и специален комплект инструменти.



Няма коментари:

Публикуване на коментар