събота, 5 май 2012 г.

Хризантема от бяла ряпа

    В буквален превод името означава златно цвете (гръцки: chrysos - злато и anthemion — цвете), но идва от Азия. В Китай е символ на мъдрост и дълголетие, в Япония – на щастие, успех и късмет, във Виетнам – на душевна чистота и бистър разум.

      Почистете бялата ряпа и я сложете върху дъска за рязане. От двете й страни  поставете дървени пръчици - ограничители, така можете спокойно да режете без да стигате до края на ряпата. Аз използвам  китайски пръчки за хранене - в дебелият им край. Нарежете на филийки под прав ъгъл с еднаква дебелина. Ползвайте много остър нож, с тънко острие.


     Завъртете ряпата на 90 градуса, оставяйки пръчките и повторете рязането. Трябва да получите сноп от равномерни пръчици, които не са срязани до края.


     Потопете ряпата в подсолена вода (1 супена лъжица сол на 2 чаши вода), за да поомекне. След това старателно изплакнете. Отворете с ръка и оформете венчелистчета на хризантемата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар