събота, 4 август 2012 г.

Рози от домати

     Това е най-известната и традиционна украса, която се прави в кулинарията. Ще ви покажа изработката на два вида рози, но преди това за разнообразие ви давам малко информация. Има няколко вида домати, като някои от тях се отглеждат предимно за декоративни цели. Не че не стават за ядене, но вкуса им е малко по-различен от този, на който сме свикнали.
Зелен
Оранжев
Червен
Бял
Жълт
   
Пурпурен
 
Първи вид 
 
 
 Изберете твърд и среден по размер домат. Ножът, с който ще режете трябва да е много остър.
 
 
 
 
 
 
 
Започнете да режете от основата на домата. Първо отрежете едно "капаче", /което след това ще ви бъде основата на розата/ и без да прекъсвате продължете да режете лента, която постепенно се разширява в широчина.


Получената лента навийте така, че да се получи роза. Започнете при капачето от по-тънката страна на лентата. След като сте навили, поставете розичката с капачето като основа и оформете листата. За допълнителна декорация може да използвате листа от мента или да си направите такива от краставица.



Втори начин

Вземете добре узрял и задължително твърд домат.
Разрежете го на две половини. Всяка половина нарежете на тънки плоски парченца.
Подредете в спирала и оформете розата, като в средата сложите по-малките.

2 коментара:

  1. Много хубава и полезна публикация! Винаги съм им се радвала, но не ми е хрумвало да си ги направя :)Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че мога да бъда полезна. Щом съм те заинтригувала, в следващата публикация ще ти покажа още рози от "обелки".

    ОтговорИзтриване