петък, 31 август 2012 г.

Френска закуска

       Ако искате да усетите спокойствието на утрото в почивните дни, ако искате да изживеете едно по-романтично начало на деня - направете си френска закуска. За разлика от английската, тук няма колбаси, шунка, яйца и бекон. Френската закуска е много по-лека и никога не се сервира с месо. Само в някои части на Франция сутрин като допълнение поднасят пържени яйца,шунка и препечени филийки.
      Имам приятели, които живеят в Париж, и на които бях на гости. Ще ви разкажа какво виждах сутрин на тяхната маса.
      Елементите, от които може да се състои закуската, която  наричат Le Petit déjeuner са:
> кроасан с шоколад или стафиди и сладко
> бриош - това е сладникава на вкус, пухкава и ароматна кифличка, която се пече във формичка /на вкус наподобява козуначено хлебче/
> франзела или багета, които се разрязват на две по дебелина и се мажат с масло /истинско масло/ и конфитюр, обикновено от ягоди или кайсии или плодово желе
> бисквити
> кафе оле /кафе с мляко/ поднесено със захар на бучки евентуално горещ шоколад
> прясно изцеден портокалов сок /задължително присъствие/
> плодова салата или някакъв плод
> сладолед
> и напоследък - кисело мляко /гъсто и пълномаслено, прилича на нашата сметана/
       Естествено не всичко се поднася наведнъж на масата. Традиционната френска закуска, която е в 10,00 часа съдържа 2 кроасана на човек, кафе с мляко, портокалов сок, плодове, сладолед /през лятото/. През зимата, когато разнообразието и количеството на пресните плодове е малко по-ограничено, се консумират плодове от компот /3-4 парчета праскови/ и кисело мляко.
       Всички продукти са налични в нашите магазини, а ако не ви се меси бриош може да го замените с парче козунак.
       Пожелавам ви една приятна съботна сутрин, изпълнена с нежност, добро настроение и усмивки.

Кроасани


Бриош




Готовата закуска





2 коментара:

  1. Страхотна закуска! Нямам нищо против да хапвам такива изкушения всяка сутрин... Хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване